Your browser does not support JavaScript!

Persoonlijkheidsstoornissen - Vermijdende persoonlijkheidsstoornis

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

Kenmerkend voor mensen met deze stoornis is hun angst. Deze mensen zijn erg bang om afgewezen te worden. Ze kunnen dus moeilijk vrienden maken of een relatie krijgen. Wel hebben ze een goede relatie met hun familie, dat komt omdat ze bij hen zeker zijn van acceptatie.

Normaal

Een heleboel mensen vindt het eng om mensen aan te spreken, vooral als ze iemand heel erg leuk vinden. Toch maken de meeste mensen wel kennissen en vrienden, ook al durven ze niet altijd de persoon aan te spreken waarop ze verliefd zijn.

Afwijkend

De angst van een persoon met een vermijdende stoornis is zo groot dat hij of zij bijna niemand buiten de familie durft aan te spreken. Terwijl ze dit vaak wel willen, omdat het ze wel leuk lijkt om met andere mensen om te gaan.