Your browser does not support JavaScript!

Slaapstoornissen - Slaapwandelen & nachtmerries

Omschrijving

Een goede nachtrust is van belang om overdag goed te kunnen functioneren. Helaas kan je nachtrust verstoord worden, en niet alleen door dingen van buiten af. Sommige mensen kunnen hun eigen slaap verstoren. Nachtmerries zijn hier een voorbeeld van. Door nachtmerries kan je slaap erg onrustig verlopen. Deze kunnen zo erg zijn dat mensen vol van angst 's nacht schreeuwend wakker worden. Dit worden ook wel 'night terrors' genoemd. Ook kan er sprake zijn van lichamelijk activiteit zijn tijdens de slaap. Veel mensen praten in hun slaap. Dit weten ze zelf niet, tenzij ze dat door de partner wordt verteld. Daarom heeft praten ook weinig invloed op je slaap. Dat is wel het geval bij slaapwandelen. Vooral kleine kinderen hebben hier nogal eens last van. Als ouders zich hier goed op voorbereiden (bijvoorbeeld door het plaatsen van hekjes voor de trap) kunnen er weinig grote problemen ontstaan.

Normaal

Veel mensen zijn 's nachts wel eens actief. De ene draait en woelt veel in z'n slaap. De andere praat wel eens. Kleine kinderen willen tijdens het slaapwandelen ook nog wel eens plassen in bijvoorbeeld de gangkast. Dit soort activiteit is hinderlijk, maar nooit echt storend.

Afwijkend

Soms kunnen mensen zo actief zijn dat dit wel een probleem wordt voor hen en voor hun omgeving. Door hele heftige nachtmerries komen ze bijna niet meer toe aan slaap, omdat ze steeds wakker worden. Ook kunnen mensen zoveel praten of wandelen in hun slaap dat hun omgeving niet toekomt aan de nachtrust.
Er zijn een aantal slaapcentra in Nederland waar het slaappatroon van een persoon onder de loep kan worden genomen, om naar een oplossing hiervoor zoeken.