Your browser does not support JavaScript!

Seksuele stoornissen - Seksuele disfuncties

Omschrijving

Seks is een belangrijk onderdeel van het leven van veel mensen waarop, net zoals op andere gebieden, dingen niet altijd zo lopen als je zou willen. Mensen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met opgewonden worden, met klaar komen of pijn ervaren tijdens de seks. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld angst of een laag zelfvertrouwen. Ook spelen andere emoties, zoals depressie en schaamte, een rol.

Normaal

Niet iedere vrijpartij verloopt even makkelijk als een andere. Dit hoeft niet meteen een seksuele disfunctie te zijn. Andere oorzaken kunnen van tijdelijke lichamelijk aard zijn, zoals ziekte, moeheid of gespannenheid.

Afwijkend

Als iemand lange tijd last heeft met seks kan dit voor problemen op leveren voor persoon zelf en ook voor de partner. Door medicijnen kunnen bepaalde kwalen worden opgelost (denk bijvoorbeeld aan Viagra). Andere problemen kunnen opgelost worden door met een seksuoloog te praten. Dit is een psycholoog die veel ervaring heeft met seksuele problemen. Door te leren ontspannen en te genieten kan de seks verbeterd worden.