Your browser does not support JavaScript!

Persoonlijkheidsstoornissen - Schizoïde & Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

De namen van deze stoornissen lijken op die van schizofrenie. Er zijn echter wel wat verschillen tussen deze stoornissen. Bij de schizoïde persoonlijkheidsstoornis is de persoon vaak eenzaam. Er is wel contact met de werkelijkheid, maar er is zeer weinig sociale interactie.
Bij de schizotypische persoonlijkheidsstoornis gedragen mensen zich vreemd: ze zijn erg bang om met mensen te praten, hebben paranoïde gedachtes en zien of horen dingen die er niet zijn.

Normaal

Sommige mensen hebben problemen met vrienden maken of willen soms liever alleen zijn. Toch heeft bijna iedereen in bepaalde mate contact met andere personen.

Afwijkend

Mensen met een schizoïde of schizotypische persoonlijkheidsstoornis leven bijna helemaal geïsoleerd. Vaak vinden andere mensen (bijvoorbeeld buren) dat ze erg vreemd zijn.