Your browser does not support JavaScript!

Psychotische stoornissen - Schizofrenie

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

Schizofrenie is een hele heftig stoornis en beïnvloedt het leven van een persoon en zijn of haar familie enorm. Personen met deze stoornis kunnen moeilijk nadenken en gedragen zich merkwaardig. Ze hebben vaak last van wanen, dat wil zeggen dat deze mensen dingen denken die niet zo zijn. Zo kunnen ze denken dat ze heel machtig zijn (bijvoorbeeld een koning of keizer) of dat ze achtervolgd worden. Bovendien hebben ze last van hallucinaties: ze zien of horen dingen die er niet zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld stemmen horen, ze denken dan dat de buren over hen praten en ze uitlachen. Als je met deze mensen praat hebben ze ook vaak onsamenhangende verhalen. Tenslotte kunnen deze mensen moeilijk emoties tonen. Ze hebben weinig gezichtsuitdrukking en praten eentonig.
Er zijn drie types van schizofrenie:

Deze stoornis wordt heel vaak verward met MPD (multiple personality disorder). Er wordt gedacht dat schizofrene mensen meerdere persoonlijkheden hebben. Dat is niet zo. De precieze oorzaak nog niet bekend, wel is duidelijk dat de oorzaak gezocht moet worden in een abnormale werking van stoffen in de hersenen (de neurotransmitters).

Normaal

Mensen die aan de drugs zijn kunnen rare dingen zeggen, zien, denken of doen. Deze wanen of hallucinaties lijken voor die mensen dan werkelijkheid, maar als deze mensen clean zijn nemen ze de wereld weer juist waar.

Afwijkend

Schizofrene mensen zien of horen vaak rare dingen zonder dat ze drugs hebben genomen.