Your browser does not support JavaScript!

Quirine (27 jaar), afstudeerrichting: klinische psychologie

Mijn studie

Na twee algemene jaren, waarin alle richtingen en statistiek aan bod kwamen, koos ik voor de meest klassieke richting, namelijk klinische psychologie. Het meest interessante en leuke aan deze afstudeerrichting vond ik de praktijkvakken. Hierin werd vaak klassikaal en soms in groepen geoefend met afwisselend het geven van therapie, het spelen van patiënt en het observeren van het proces. Soms waren er ook acteurs, die deden bijvoorbeeld een borderline persoonlijkheidsstoornis na. We kregen daarbij theorievakken zoals psychopathologie en gezondheidspsychologie. Tijdens mijn studie vond ik vooral ouderen zeer interessant. Vandaar dat ik aan een andere universiteit nog een aantal vakken heb gevolgd die specifiek over ouderen gingen, zoals neuropsychologie en dementie. Mijn scriptie ging over welke factoren een relatie hebben tot depressie bij oudere mensen.

Waarom ben ik psychologie gaan studeren?

Het klinkt cliché en dat is het ook, maar eigenlijk vond en vind ik de mens het meest interessante wezen dat er is. Om te bestuderen en onderzoeken waarom iemand is zoals hij/zij is, wat er ten grondslag ligt aan bepaalde gedragingen en waarom mensen in groepen elkaar kunnen beïnvloeden.

Heeft de studie aan mijn verwachting voldaan?

Om eerlijk te zijn had ik wat meer van mijn studie verwacht. Ik werk als psycholoog en mis regelmatig kennis en vaardigheden. Ik vond het een te algemene studie en miste soms diepgang. Vaak behandel of begeleid je zeer kwetsbare mensen en een vierjarige studie is daar mijns inziens te kort voor. Vandaar dat er ook een tweejarige postdoctorale opleiding tot Gezondheidszorg- psycholoog is die twee jaar duurt. Helaas is het alleen zeer moeilijk om hierbij te komen. Maar binnenkort ga ik wel in een ander veld nieuwe werkervaring opdoen, wat me zeer nuttig en leerzaam lijkt. Het is altijd goed om in meerdere instellingen en organisaties te werken, zodat je kunt leren wat het beste bij je past.

Wat ben ik na mijn studie gaan doen?

Na mijn stage kon ik, voordat ik nog was afgestudeerd, aan de slag als psycholoog bij een verpleeghuis met dementerende ouderen. Daar werk ik nog steeds. Ik behandel en begeleid voornamelijk familieleden en teams van verzorgenden bij het omgaan met dementie en bij eventueel daarbij behorende gedragsproblemen. Daarnaast doe ik (neuro)psychologisch onderzoek bij ouderen. Ik werk samen in een multidisciplinair team, bestaande uit een arts, een fysiotherapeut en een maatschappelijk werkende. We hebben regelmatig overleg waarin we vaak samen met familie en verzorgenden vaststellen welke zorg het beste bij iemand past.

Als ik nu mijn studiekeuze over zou mogen doen, zou ik dan weer psychologie kiezen?

Vanaf de middelbare school wist ik al dat ik psychologie wilde gaan studeren. Op zich ben ik ook geïnteresseerd in talen, sociale geografie of sociologie, maar ik denk dat psychologie het beste bij me past. Ik ben ook heel blij dat ik als psycholoog werk, vind mijn vak zeer interessant en vind het een uitdaging om met elkaar (multidisciplinair) te kijken wat je iemand aan begeleiding of zorg kunt bieden.