Your browser does not support JavaScript!

Angststoornissen - Posttraumatische Stressstoornis

Omschrijving

De stoornis ontstaat na het meemaken van een zeer heftige gebeurtenis. Mensen blijven hierna steeds hieraan denken. Ze durven ook niet meer terug te gaan naar de plek waar het gebeurde. Ook hun emoties zijn van slag; ze schrikken sneller en reageren erg emotioneel op dingen. Deze stoornis kan vrijwel direct na de gebeurtenis optreden, dan wordt er gesproken van een acute posttraumatische stressstoornis. Het kan ook een aantal maanden duren voordat deze stoornis zicht ontwikkelt.
De naam posttraumatische stressstoornis wordt vaak afgekort tot PTSS of tot PTSD (uit het
engels: Post Traumatic Stress Disorder).

Normaal

Het meemaken van een ongeluk kan heftige emoties losmaken. Na een auto-ongeluk zullen de meeste mensen er nog vaak aan denken. Maar na een aantal dagen of weken pakken ze hun leven weer op.

Afwijkend

Sommige mensen kunnen het niet opbrengen om de draad weer op te pakken. Dit ligt vooral aan de soort gebeurtenis die ze meemaken en aan de persoon. De PTSS komt vaak voor bij mensen die een in een oorlog hebben mee gevochten. Deze gebeurtenis is vaak zo heftig en afwijkend van normaal dat veel mensen er een trauma van krijgen.