Your browser does not support JavaScript!

Angststoornissen - Obsessief-compulsieve stoornis

Omschrijving

Mensen met deze stoornis hebben heel vaak en heel lang een gedachte (de obsessie). Deze gedachte roept een bepaalde angst op, die zij proberen te verminderen door herhalend gedrag (de compulsie). Ze moeten van zichzelf hun gedrag herhalen, door bijvoorbeeld iets steeds een aantal keren te checken of schoon te maken. Ook kunnen ze iets mentaal herhalen door een aantal keer bepaalde woorden te zeggen. Deze stoornis is iets anders dan de obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis.

Normaal

Als je op vakantie gaat check je meestal nog een keer extra of de voordeur wel echt goed dicht zit. Of je gaat nog een keertje terug naar binnen om te kijken of het gas wel goed is afgesloten.

Afwijkend

Deze stoornis heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Zo kunnen mensen met smetvrees zich zelf dwingen om alles bij thuis komst 5 keer te doen. Ze wassen bijvoorbeeld 5 keer hun handen en leggen 5 keer de zeepjes recht in de kast. Zij lijden onder deze dwangmatige gedachten. Een goed voorbeeld van een persoon met deze stoornis is de hoofdpersoon uit de film 'As Good As It Gets'.