Your browser does not support JavaScript!

Persoonlijkheidsstoornissen - Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

Mensen met deze stoornis houden van orde en regelmaat. Vaak willen ze alles op hun eigen manier doen. Ze zijn willen alles zo goed mogelijk doen, hierdoor kunnen ze moeilijk beslissen maken. Dit perfectionisme gaat zover dat er veel te veel tijd in hun werk gaat zitten. Ze kunnen zo de deadline niet altijd halen. Bovendien hebben deze mensen moeite met het tonen en uiten van hun emoties.
Deze stoornis is iets anders dan de obsessief-compulsieve stoornis.

Normaal

Sommige mensen besteden genoeg tijd aan hun werk of studie om hun opdrachten goed af te krijgen. Toch zijn er altijd mensen die net iets meer willen doen. Ze willen dat hun werk er perfect uit ziet, ook al kost ze dat wat meer tijd.

Afwijkend

Mensen met deze stoornis willen hun werk zo goed doen, dat ze het niet op tijd kunnen afkrijgen en inleveren. Dat is natuurlijk veel erger dan dat het klaar is en niet helemaal perfect is. Vaak denken deze mensen ook dat hun manier de enige is; ze kunnen moeilijk een advies van iemand anders aannemen.