Your browser does not support JavaScript!

Persoonlijkheidsstoornissen - Narcistische persoonlijkheidsstoornis

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

Deze mensen vinden zichzelf veel beter dan andere mensen. Ze vinden alleen zichzelf belangrijk en interesseren zich weinig in het lot van anderen. Wel willen ze graag dat andere mensen hen goed en belangrijk vinden.

Normaal

Er wordt wel eens gezegd dat eigenlijk iedereen een egoïst is, dat is natuurlijk niet zo. Wel is het in bepaalde mate goed om voor jezelf op te komen, om zo niet iedereen over je heen te laten lopen.

Afwijkend

Je gedrag wordt pas echt narcistisch als je je helemaal niet meer interesseert in anderen. Deze mensen willen graag de macht hebben. Vaak kom je ze tegen in hoge posities in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de politiek. Hier is deze karaktertrek op een bepaalde manier handig. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld honderden mensen zonder schuldgevoel ontslaan.