Your browser does not support JavaScript!

Mirjam (31 jaar), afstudeerrichting Klinische psychologie (Leidse Universiteit) en Arbeids- en Organisatiepsychologie (UvA)

Mijn studie

Ik heb zowel Klinische psychologie gestudeerd als Arbeids- en Organisatiepsychologie. Bij klinische psychologie wordt elk mens als uniek gezien, bij Arbeids- en Organisatiepsychologie wordt veel meer gekeken naar de overeenkomsten tussen mensen, hoe gedraagt een mens zich in de groep in zijn werk, etc. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik naast klinische psychologie ook veranderingsmanagement zeer interessant vind, hoe krijg je mensen mee. Doordat ze in Amsterdam meer gericht waren op veranderingsmanagement heb ik ervoor gekozen om deze richting aan de UvA te volgen. Om deze twee studierichtingen af te ronden heb ik mijn stage gelopen bij een bedrijf dat gericht is op de problematiek van mensen in hun werk al hoort meestal ook het privéleven bij.

Waarom ben ik psychologie gaan studeren?

Ik ben psychologie gaan studeren, omdat ik het gedrag van de mens en de invloed daarvan op elkaar uitermate interessant vind.

Heeft de studie aan mijn verwachting voldaan?

Deze vraag kan ik niet makkelijk beantwoorden. Ik heb de studie als heel leuk en leerzaam ervaren. Natuurlijk waren er een aantal vakken die erbij hoorden, maar uiteindelijk ga je ook die vakken waarderen. Aan de andere kant is het wel zo dat je in de praktijk de studie pas echt kan uitdiepen ook al heb je, zoals ik gekozen voor een carrière in een andere richting.

Wat ben ik na mijn studie gaan doen?

Na mijn studie ben ik eerst een aantal maanden gaan reizen om te bedenken wat ik echt wilde. Tijdens deze reis heb ik besloten om me te richten op veranderingsmanagement. Terug in Nederland ben ik op zoek gegaan naar een baan. Ik kwam terecht bij een middel-klein project- en veranderingsmanagementbureau, hier heb ik vier jaar gewerkt als projectmanager en/of veranderingsmanager waarvan één jaar in Londen. Afgelopen jaar ben ik mijn eigen organisatie gestart op het gebied van project- en veranderingsmanagement namelijk Management Vision. Meer informatie hierover kan je vinden op www.managementvision.nl

Als ik nu mijn studiekeuze over zou mogen doen, zou ik dan weer psychologie kiezen?

Als ik opnieuw mocht kiezen, zou ik weer psychologie kiezen. Ten eerste omdat het een hartstikke leuke studie is. Daarnaast zijn er in het vakgebied waar ik nu werkzaam ben zijn veel bedrijfskundigen, TU-ers, economen en maar weinig psychologen. Dit geeft voor mij een grote voorsprong, want vooral bij grote projecten of projecten die tegenzitten heb je veel mensenkennis nodig. Een grote valkuil van projectmanagers is dat ze te veel met de inhoud bezig zijn, dit is voor mij een stuk makkelijker, omdat ik vaak weinig inhoudelijke kennis heb. Daardoor kan ik me beter op het proces focussen en heb ik meer overzicht.