Your browser does not support JavaScript!

Psychologie en hulpverlening

Veel mensen zien bij het woord psycholoog iemand voor zich, die de cliënt op een sofa plaats laat nemen en vervolgens het gehele gesprek niets meer zegt, behalve 'mmmmm' en 'wat voelt u daarbij?'. Laten wij eerst twee misverstanden uit de weg proberen te ruimen.

Ten eerste heeft de gespreksvoering bij de hedendaagse psychotherapie veel meer weg van een 'gewoon' gesprek. Er zijn nog wel therapeuten die therapie geven volgens de traditionele Freudiaanse manier (of daarop gelijkend), maar zij zijn tegenwoordig in de minderheid. Dit heeft onder meer te maken met het gebrek aan bewijs dat deze therapie ook echt mensen 'beter' maakt. Bij moderne vormen van psychotherapie worden problemen op een meer directe manier aangepakt. De therapieën zijn ook kortdurend (soms slechts ca. 10 gesprekken) en er is wetenschappelijk bewijs dat de therapie ook echt werkt.

Ten tweede: een psycholoog is niet per definitie een hulpverlener. Een groot deel van de psychologen doen onderzoek naar menselijk gedrag, zonder dat zij met cliënten of patiënten werken. Een voorbeeld van zulk onderzoek is een psycholoog die getuigenverklaringen bij een rechtzaak op betrouwbaarheid beoordeelt. Een ander voorbeeld is een psycholoog die onderzoekt hoe de cockpit van een vliegtuig zo overzichtelijk mogelijk kan worden ingericht. Wellicht zou 'gedragskundige' een beter woord voor een psycholoog zijn.

Hieronder vind je informatie voor mensen die hulp zoeken.

Wanneer moet u hulp zoeken?

Je moet er allereerst vanuit gaan dat iedereen problemen heeft en dat dit ook helemaal niet 'erg' is. Problemen worden pas vervelend als zij je dagelijks leven verstoren en/of geestelijk lijden veroorzaken. Dit zijn natuurlijk relatieve begrippen. Want wanneer is er sprake van 'geestelijk lijden'? Wanneer is je leven dan 'verstoord'? Dit kunt u alleen zelf bepalen, eventueel door over je problemen te praten met iemand in je omgeving, die je vertrouwt.

Bij wie?

Je kunt online zoeken naar een geschikte psycholoog, loopbaanadviseur of een coach bij jou in de buurt. De huisarts is voor de meeste mensen het eerste aanspreekpunt als zij problemen hebben waar zij zelf niet uitkomen. Hij kan enkele gesprekken met u voeren en u een eind op weg helpen. In overleg met uw huisarts kan hij u doorverwijzen naar een gespecialiseerde instelling.

Is je probleem vooral praktisch of psychosociaal? (denk bijvoorbeeld aan huisvesting of financiële zaken) dan kan je bij het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) terecht. Voor verslavings- problemen kan je bij een Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs terecht. Je kan deze instellingen vinden in het telefoonboek of de gemeentegids.

Als je zodanig lijdt onder je problemen dat een 'normaal' leven wordt verhinderd, kun je in overleg met je huisarts kiezen voor een Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijk Gezondheidszorg (RIAGG), een polikliniek van een (psychiatrisch) ziekenhuis, of voor een vrijgevestigd psycholoog of psychotherapeut.

Wil je vrijblijvend telefonische hulp, de hulplijn van Korrelatie is dagelijks bereikbaar van 9.00 tot 18.00 uur (15 eurocent per minuut). De psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie geven gratis advies en hulp, aan iedereen die erom vraagt. Dit kan anoniem, zowel telefonisch als via de mail of chat. Kijk daarvoor op www.korrelatie.nl. Je kunt bij het Fonds psychische gezondheid gratis de brochure 'Psychische problemen' downloaden.