Your browser does not support JavaScript!

Persoonlijkheidsstoornissen - Histrionische persoonlijkheidsstoornis

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

Deze stoornis heeft een aantal overeenkomsten met borderline. Personen met een histrionische persoonlijkheidsstoornis kunnen namelijk ook zeer heftig reageren op bepaalde (zelfs onbelangrijke) dingen: van heel vrolijk tot bijna hysterisch. Bovendien willen ze ook graag de aandacht. Ze staan het liefste in het middelpunt van de belangstelling, omdat ze onzeker zijn.

Normaal

In elke groep mensen zitten wel een of meerdere personen die altijd de aandacht willen. Ze vinden het leuk om te zien dat mensen naar hen luisteren of om hen lachen.

Afwijkend

De bui van een histrionische persoon kan tijdens een gesprek binnen een paar seconden helemaal omslaan. Als geen aandacht krijgen kunnen heel heftig reageren. Het verschil is mensen die in een groep de aandacht willen is dat die juist wel vaak veel zelfvertrouwen hebben.