Your browser does not support JavaScript!

De studie psychologie

Psychologie een wetenschappelijke studie en houdt zich bezig met het bestuderen van menselijk gedrag en denken. Dit gebeurt op basis van empirisch bewijs.

Een voltijd studie duurt 4 tot 5 jaar. Aan enkele universiteiten is het mogelijk om de studie in deeltijd te volgen. Dan duurt de studie 7 à 8 jaar.

Vanaf september 2003 is het bachelor-master systeem ingevoerd op Nederlandse universiteiten. Het gevolg hiervan is dat de opleiding psychologie voortaan uit twee delen bestaat: een bachelor-deel van 3 jaar en een master-deel van 1 of 2 jaar (afhankelijk van de richting die je dan kiest).

Met de studie wordt je psycholoog en geen psychiater, daarvoor moet je namelijk arts zijn. Hiervoor moet je geneeskunde studeren.

Er is ook een HBO opleiding psychologie. Daarnaast kan je overwegen om een cursus psychologie te doen. In de rechterkolom, onderaan, vind je links naar verschillende soorten cursussen.

De vooropleiding

Om psychologie te gaan studeren moet je in bezit zijn van een van de volgende diploma's:

Een andere mogelijkheid is het afleggen van een toelatingsexamen, het colloquium doctum.

Bovendien moet je verplicht wiskunde A of B in je vakkenpakket hebben gehad. Engels en in mindere mate biologie zijn gewenste vakken.

De universiteiten

Psychologie kan aan verschillende universiteiten in Nederland gestudeerd worden. Vanaf september 2004 is op verschillende universiteiten (b.v. de Erasmus Rotterdam en de Universiteit Leiden) een numerus fixus ingevoerd, d.w.z. toelating van een beperkt aantal studenten.

Hoewel de studies in opzet vaak vergelijkbaar zijn, zijn er ook enkele verschillen. Met name op het gebied van de afstudeerrichtingen (dat wil zeggen de laatste 2 jaren van de opleiding). Meer informatie hierover kan je opvragen bij de universiteiten. Hiernaast ziet je alle universiteiten waar je psychologie kunt studeren. Klik op een link om naar de pagina van de betreffende universiteit te gaan.

De structuur van alle universitaire opleidingen verandert nu door de invoering van het bachelor-master systeem. Kort gezegd komt het erop neer, dat het algemene deel van de opleiding nu 3 jaar duurt en de afstudeerrichting 1 jaar. Ook de titel doctorandus verdwijnt. In plaats daarvan mag je je na 3 jaar 'bachelor' noemen en na de afstudeerrichting (dus totaal 4 jaar) 'master'.

Universiteit Amsterdam
Vrije Universiteit Amsterdam
Universiteit van Tilburg
Erasmus Rotterdam
Rijks Universiteit Groningen
Universiteit Leiden
Universiteit Maastricht
Universiteit Nijmegen
Universiteit Twente
schoolsite Univ. Twente
Universiteit Utrecht
Open Universiteit