Your browser does not support JavaScript!

Ouderdomsstoornissen - Dementie

Omschrijving

Wij beschouwen ons geheugen als iets vanzelfsprekends. Hoe onmisbaar ons geheugen is wordt duidelijk als wij in aanraking komen met mensen, waarbij het geheugen niet goed meer functioneert. Een geheugenstoornis is het primaire kenmerk van een dementie. Daarnaast is nog minstens één van de volgende stoornissen aanwezig:

Bovengenoemde stoornissen moeten wel echt psychisch veroorzaakt worden. Als iemand bijvoorbeeld een motorische handeling niet uit kan voeren omdat hij/zij stramme gewrichten heeft is er geen sprake van een psychisch onvermogen. En als iemand een voorwerp niet kan herkennen omdat zij of haar ogen niet goed meer zijn, telt dit ook niet mee.
Uit de bovenstaande omschrijving zal het duidelijk zijn dat dementie dus geen ziekte is, maar alleen een aantal symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een ziekte.

Normaal

Als jezelf niet meer de jongste bent of je ouders zijn af en toe vergeetachtig, dan zal je jezelf nu misschien afvragen wanneer een geheugenprobleem ernstig genoeg is om een stoornis genoemd te worden. Laten wij dit voorop stellen: het is normaal dat het geheugen enigszins achteruit gaat bij het ouder worden. Het is zelfs voor jonge mensen heel normaal om niet de exacte datum te weten of even niet te weten welke dag van de week het is. Ook hier weer wordt normaal abnormaal op het moment dat je dagelijks leven negatief beïnvloed wordt. Op een afdeling neuropsychologie in het ziekenhuis kan je jezelf laten testen om te zien of je geheugen nog in orde is.

Abnormaal

Er zijn een aantal oorzaken voor dementie mogelijk. Deze verschillende typen dementie kunnen behoorlijk verschillen in hun begin, beloop en in de toekomstvooruitzichten: