Your browser does not support JavaScript!

Eetstoornissen - Bulimia nervosa

Omschrijving

Het gedrag van mensen met bulimia is tegenovergesteld aan dat van mensen met anorexia. Zij stoppen niet met eten, maar hebben juist aanvallen van vreetbuien. Regelmatig eten zij binnen een korte tijd veel meer dan normaal nodig is. Deze mensen hebben geen zelfbeheersing meer over dit gevoel; ze kunnen niet stoppen. Om hun gewicht toch op peil te houden zorgen ze ervoor dat ze dit eten niet binnen houden, door bijvoorbeeld over te geven of geneesmiddelen te gebruiken. Deze mensen kunnen geen goed oordeel vormen over hun lichaam en gewicht. Deze stoornis kan alleen voorkomen of tijdens anorexia.

Normaal

Vreetbuien zijn een manier om emoties te verlichten. Mensen met liefdesverdriet kunnen bijvoorbeeld veel eten, vaak chocola. Ook kom het wel vaker voor dat mensen na het eten moeten overgeven, maar dat licht dan vaak niet aan hen zelf maar aan het eten.

Afwijkend

Vreetbuien uit liefdesverdriet komen slechts zo nu en dan voor, maar mensen met bulimia hebben deze aanvallen een aantal keer in de week gedurende een lange periode. Het overgeven komt niet door het eten, want ook hiervan zijn deze mensen zelf de oorzaak. Net zo als mensen met anorexia letten zij op hun lichaam en hun gewicht.