Your browser does not support JavaScript!

Persoonlijkheidsstoornissen - Borderline persoonlijkheidsstoornis

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

Deze mensen zijn erg onzeker en impulsief. Ze kunnen niet tegen alleen zijn en hebben veel aandacht en bevestiging nodig. Ook hebben ze steeds veranderende stemmingen; ze kunnen uitermate vrolijk en spontaan zijn, maar ook zeer dramatisch. Anderen mensen vinden ze of helemaal aardig en goed of ze zijn helemaal slecht en kwaadaardig (zwart-wit denken). Er kan sprake zijn van zelfverwonding, meestal door zichzelf te snijden. Soms kan dit leiden tot zelfmoord. Vaak vertellen deze mensen dat zij seksueel misbruikt zijn op jonge leeftijd. Promiscue gedrag (met 'Jan en alleman' naar bed gaan) komt ook vaak voor bij deze groep.

Normaal

Sommige mensen zijn impulsiever dan anderen. Ze willen ook graag veel aandacht. Andere mensen kunnen erg dramatisch reageren, zowel blij als verdrietig. Dit betekend niet dan ze dan ook borderline hebben.

Afwijkend

Mensen met deze stoornis kunnen niet anders dan aandacht vragen. Ze reageren ook zo impulsief dat ze vaak in de problemen komen. Hierdoor kunnen ze moeilijk een relatie behouden. Een goed voorbeeld van iemand met borderline is Reza uit de film "Ik ook van jou" naar het boek van Ronald Giphart.