Your browser does not support JavaScript!

Beroepsperspectieven

De positie van psychologen op de arbeidsmarkt is in het algemeen zeer redelijk. De inzichten van de studie zijn toepasbaar op veel verschillende sectoren van de maatschappij. Psychologen vinden niet alleen werk in het wetenschappelijk onderzoek, maar ook in het onderwijs, de gezondheidszorg, het bedrijfsleven, de sport en in de rechtspraak. Bovendien is er de mogelijkheid om buiten het vakgebied van de psychologie te gaan werken op een functie waar een wetenschappelijke opleiding voor nodig is. De opleiding is dus heel breed: Je kunt er nog heel veel kanten mee op.

Als je als hulpverlener/therapeut op het gebied van de klinische psychologie wilt gaan werken zijn de kansen op de arbeidsmarkt in het algemeen minder gunstig dan bij de andere afstudeerrichtingen. Als je zelfstandig op dit gebied wilt werken is de GZ-registratie noodzakelijk. Deze is te behalen bij het RINO. De vraag naar deze postdoctorale opleiding overtreft het aanbod vele malen: slechts een klein deel van de afgestudeerde psychologen die de opleiding wil doen, wordt aangenomen.

Mensen die overwegen om psychologie te gaan studeren om therapeut te worden moeten dit zeker mee laten wegen in hun keuze. Er vindt dus nog een selectie achteraf plaats. Voor mensen die niet in de klinische praktijk van de psychologie willen werken is de GZ-registratie niet nodig.

De beroepsvereniging

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) behartigt de belangen van de Nederlandse psychologen. Er worden door het NIP activiteiten georganiseerd, maar het NIP houdt zich ook bezig met onderwerpen zoals beroepsethiek.

De titel 'psycholoog' is in Nederland onbeschermd. Iedereen mag zich dus psycholoog noemen, zelfs Emile Ratelband. Alleen psychologen met een universitaire opleiding mogen zich "psycholoog NIP" noemen. Deze titel is aan te vragen bij het NIP en fungeert als een soort keurmerk voor gekwalificeerde psychologen.

Wat doen ex-psychologiestudenten nu? Enkele voorbeelden: