Your browser does not support JavaScript!

Persoonlijkheidsstoornissen - Antisociale persoonlijkheidsstoornis

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

Mensen met deze stoornis worden vaak gezien als crimineel. Ze doen dingen die niet mogen. Ze overtreden vaak de wet. Deze mensen zijn erg impulsief: ze doen meteen wat bij hen opkomt. Wat anderen hiervan vinden interesseert ze niet. Ze zijn ook niet bang, zelfs niet voor de politie of justitie.

Normaal

De wet wordt regelmatige overtreden, maar dit betekent niet dat al deze mensen antisociaal zijn: hooguit asociaal. Doordat vrienden, familie, ouders of de wet deze mensen aanspreekt kan het gedrag veranderen.

Afwijkend

Iemand met een antisociale stoornis kan haast niet worden teruggefloten, omdat de mening van anderen hem of haar niet interesseert. Deze personen hebben dan ook nauwelijks vrienden of andere relaties. Vaak komen deze mensen in het criminele circuit terecht.