Your browser does not support JavaScript!

Eetstoornissen - Anorexia nervosa

Omschrijving

Anorexia is een van de bekendere stoornissen. Bij deze eetstoornis weigeren mensen hun lichaamsgewicht op een normaal peil te houden. Ze wegen lichter dan normaal is. Ondanks dit ondergewicht zijn ze erg bang om dikker te worden, dit komt doordat ze geen goede waarneming hebben van hun eigen lichaam.

Normaal

Veel vrouwen (en steeds meer mannen) doen in Nederland aan de lijn. Sommige mensen doen dit op de juiste manier door gezonder te eten en te sporten. Goed is om dit geleidelijk op te bouwen en het doel niet te hoog te stellen. Alleen dan is het vol te houden. Een foute manier van lijnen is door (bijna) te stoppen met eten. Hierdoor kan het gewicht wel tijdelijk afnemen, maar deze afname zal niet van lange duur zijn.

Afwijkend

Mensen met anorexia eten gedurende een lange tijd bijna helemaal niet. Het verschil met lijnende mensen is dat zij vaak ondergewicht hebben en er van overtuigd zijn dat ze veel te dik zijn. Hierdoor schatten ze de situatie niet goed in. Dit kan tot een gevaar leiden voor hun gezondheid en zelfs dodelijk zijn.