Your browser does not support JavaScript!

Persoonlijkheidsstoornissen - Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

De onderstaande beschrijving is bedoeld om snel een beeld te krijgen van de stoornis. Hierdoor wordt de stoornis enigszins stereotype neergezet. De stoornis kan zich echter in allerlei gradaties voordoen en onderstaande omschrijving is dus zeker niet van toepassing op alle mensen die deze stoornis hebben.

Omschrijving

Zoals de naam van deze stoornis al zegt, zijn mensen met deze stoornis uitermate afhankelijk van anderen. Ze zijn bang om alleen gelaten te worden. Daarom kunnen ze hun partners moeilijk loslaten. Ze vinden het moeilijk om alleen dingen te doen of beslissingen te maken. Het liefste laten deze personen anderen het werk voor hen doen.

Normaal

Veel mensen vinden het fijn om zo nu en dan door andere verzorgd te worden en vinden het lastig om alleen moeilijke keuzes te maken. Het is dan fijn als je op de mening van iemand anders kan vertrouwen.

Afwijkend

Bij mensen met een afhankelijk persoonlijkheidsstoornis lijkt het als of ze niet zonder andere mensen kunnen. Ze willen helemaal verzorgd worden door anderen, meestal hun partner. Dit gaat zelfs zover dat ze afhankelijk van hun partner blijven zelfs als ze worden mishandeld.